Onkologija.

Došao je i taj dan došla sam na Onkologiju. Ona je drugačija klinika od svih klinika, jer su vam tu puno osjetljiviji pacijenti. Onda svo osoblje ima taj neki divan pristup. Onkologija se nalazi na 13-tom spratu kliničkog centra.

Petak je došli su sa fizijatrije i tada su došla dva fizioterapeuta, istezali su mi noge i onda sam sjedila. Sad sam počela da vježbam novije vježbe i da jačam ruke. Jer kad ste u kolicima tada su vam ruke kao noge, one su vam sve i pravo vam je bitno i koju kilažu imate.

Za vikend sam odmarala, ali su mi pokazali koje vježbe u krevetu mogu da radim sama. Pošto su još uvijek ne mogu sama okrenuti svako sat vremena moram sestre da zamolim da mi pomognu. Krevet koji sam ja imala bio je super kao iz filmova i serija, imate koje pritišćete i tako kontrolišete krevet. Puno lakše da zovem sestru svaki put.

Došla je nova sedmica, od ponedeljka do petka sam vježbala svaki dan po sat vremena. Počela sam opet svoje tablete da pijem što mi je onkolog prepisao. Stavili smo pauzu jer one su znale da obore moje leukocite i onda kad bi bila loša krvna slika ne bi bila moguća. Sad smo se vratili tim tabletama. Kad ne bih radila vježbe, onda bih gledala netflix ili čitala knjige.

Počela sam da mi se mrda noga bez mog znanja i ne znam šta je u pitanju jer je ovo sve novo za mene. Kad je došao fizioterapeut ja sam ga pitala šta je to. Kaže to se zove spazam.

Spazam je naglo i nekontrolino grčenje mišića koje se može dogoditi bilo gdje u tijelu. Postoje razne vrste mišićnih spazama ovisno o dijelu tijela i stanju organiza. S obzirom na to, postoje i mnogi uzroci grčenja zavisi kakva je povreda.

I kad to počne čudan osjećaj bude i sve ja to osjetim, čak krene da me boli. Sve je to novo za mene, jer nervi počinju da se vraćaju. Super što osjetim , ali nije super što me boli. Onda vam to stvara nervozu. Znala sam da imam jake bolove toliko da moram da primim voltaren. I vjerujte nije nimalo ugodan osjećaj.

Dolazi naredna sedmica, ona će biti posebna jer će mi tu sedmicu vaditi konce i uskoro bih mogla da idem da ležim fizijatriju. U toku sedmice došao je doktor izvadio mi je konce, malo su bolili ali je bilo okej. Zatim se raspitujem sa svojim onkologom. Ona konzilijarno šalje to fizijatriji, oni dolaze da popričaju sa mnom i petak će biti transfer na fizijatriju. Što znači korak sam bliže svojoj rehabilitaciji i korak bliže da budem izvan bolnice. Već sam preko mjesec dana u bolnici, svašta se izdešavalo za to vrijeme.

Došao je petak, vježbam sa fizioterapeutom i ide prebačaj na fizijatriju. Tako sam sretna i jedva čekam.

Vani je možda kiša ali za mene je sunce jer sam bliže tome svemu. I oporavak ide fino i sretna sam zbog toga.

Petak je lijep dan za nove pobjede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s