Udruženje ” Renesansa “

Prošlo je dugo vremena kako nisam nešto pisala bilo je puno obaveza i zbog posla i dok sam vadila sve nalaze, izvuče se dan i ne osjetim. 

Prije par mjeseci sam primila poruku da se priključim grupi na fb “Žene sa C-50 ” to je grupa za žene koje su oboljele od karcinoma dojke. Realno je to da su to žene koje razumiju jedna drugu. I znam koliko podrška znači.

Tu imamo žene koje su tek saznale za dijagnozu, idu na kemoterapije, trenutno su na hormonalnoj ili idu na redovne kontrole. Ali tu smo i shvatamo šta sve prolazimo. 

Kroz par dana sam dobila priliku da se priključim u Udruženje ” Renesansa “.

Udruženje ” Renesansa ” je prvo udruženje koje je osnovano  u Bosni i Hercegovini za žene koje su oboljele od karcinoma dojke.

Udruženje ” Renesansa ” osnovano je 08.05.1999. godine u Sarajevu.

Udruženje “Renesansa ” je svojstvo pravnog lica djeluje na prostorima Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Misija Udruženja ” Renesansa “ je pružanje pomoći oboljelim i liječenim od karcinoma dojke prilagođena njihovim potrebama bez obzira na dob, s ciljem da ostanu ravnopravni članovi društva.

Selma Lučkin izabrana je za predsjednicu Udruženja “Renesansa”, na skupštini u junu ove godine. Prioriteti su joj kaže da ‘osvježi’ aktivnosti Udruženja i animira, posebno pacijentice tek operirane od karcinoma dojke, da im se pridruže u zalaganju za onkološke pacijente, za inovativne lijekove da dođu na listu. Iako je svaka žena koja se operisala od malignog oboljenja je sa osoba sa invaliditetom, na to je Selma ostavila poseban akcenat. Samohrane majke sa invaliditetom da se uvrste u zakon o radu i visini procentu invalidnosti sa djecom. Da se zalažemo za projekte, gdje je glavni cilj usmjeravanje prema lijekovima koji nisu na listi, a to je osvrt na ranije njene riječi.

Dosta se radi na idejama mladih djevojaka kao što su razni projekti koji su u izgradnji. 

Cilj je da žene se osjećaju dobrodošle, da im se može pomoći i da nisu same u procesu liječenja i poslije. Pored toga da im se priušti razgovor sa psihologom, kupovina lijekova ( jer svi znamo kako je to skupo ), zajednička druženja ( koja su puna smijeha, suza, ljubavi )

To pitanje ” kako si ” itekako znači. 

Ukoliko ima neka žena koja čita ovo, a trenutno prolazi kroz ovaj proces ili zna nekoga. Voljela bih da se priključi i na grupu na fb i Udruženje, jer znači da smo podrška jedna drugoj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s